Unikke håndlavede smykker


Smykker uden farlig kemi

Der anvendes store mængder giftige kemikalier i moderne smykkefremstilling? Stoffer, som er yderst skadelige for både mennesker, dyr og naturen: Svovlsyre, salmiakspiritus, ammoniak

Når man varmer sterling sølv op – for eksempel for at lodde – kommer sølvet til at ligne gammelt jern. Det bliver mat og mørkt med grimme, grå skjolder. Ikke særligt smukt!

Det skyldes, at sterling sølv er legeret med kobber. Helt nøjagtigt består sterling sølv af 925/1000 rent sølv og 75/1000 kobber. Det er derfor, sterling sølv stemples med tallet 925.

Når kobber varmes op, udvikler det kobberoxyd (CuO), der sætter sig som et grimt, gråt lag på overfladen. Det skal man selvfølgelig have fjernet, så sølvet kan komme til sin ret og blive smukt og skinnende. Men…

Det mest udbredte middel til at fjerne glødeskallen med er en blanding af vand og svovlsyre (H2SO4).

Svovlsyre er en stærk, uorganisk syre, som er særdeles giftig. Og det er dette syrebad (14%), som smykkesølvet bliver lagt ned i, når det er blevet loddet.

Desværre stopper det ikke her: Når sølvet er afsyret, skal syren neutraliseres. Det kunne i princippet klares med helt almindeligt vand. Men især ved rør, perler og andre hule smykkedele er det i praksis svært at få skyllet ordentligt rent.

Derfor bruger smykkeindustrien salmiakspiritus (eller ammoniak) til at neutralisere med. Begge dele er stærk ætsende, og alene dampene er yderst skadelige…!

De smykker, du køber i guldsmedeforretningen, har altså været i flere kemiske bade undervejs.

 AnnJen Smykker har konsekvent valgt svovlsyre, salmiakspiritus og ammoniak fra.

Jeg har erstattet de giftige stoffer med ting man finder i enhver husholdning, f.eks lagereddike, citronsyre, og helt almindeligt vand!

Det tager længere tid at fjerne de grå skjolder, som sterling sølv altid får i mødet med ild, på denne måde. Svovlsyre gør det på den halve tid. Og fordi tid er penge, bruges der kolossale mængder svovlsyre til fremstilling af sølvsmykke. Men ikke i AnnJen Smykker.